JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA

Tudástár. Avagy nekem mindent tudnom kellene?!

Beváslólista

A vegyi osztály helyett, a tartós élelmiszerek osztálya lesz a fő beszerzési forrásunk.

Az alábbiakra lesz szükségünk: 

- két-három liter 20 %-os ecet,
- több zacskó szódabikarbóna,
- durva szemű étkezési só,
- egy-két liter citromlé,

majd a vegyi osztályon a tisztítószereknél keressünk 
- mosószappant, 
- dörzsis szivacsot,
- gumikesztyű. (ecetszagú és kipirososott kezek ellen)

Ezek segítségével eltűnik a vízkő, kidugul a lefolyó, fényes lesz a csempe, ragyógóan tiszta az üveg, foltmentes az abrosz, szagtalan a hűtő. 

Utánna a patikából szerezzünk be:

- egy üvegcse hidrogén-peroxidot (ha nincs, egy fodrászkellék szaküzletben biztosan kapunk),
- egy zacskó bóraxot,
- egy üveg 70 %-os alkoholt.

Ha a környezetbarát takarítást választod, el kell mondanom egy titkot.
A kulcsszó a türelem: ezek a szerek kevésbé agresszívak, így lassabban hatnak. Az 5-10 perces várakozás helyett 30 percet, makacsabb szennyeződések esetén lehet, hogy egy-két órát is várnunk kell.


 

 Általános tisztítószer

Reszeljük le a mosószappant, oldjuk fel forró vízben, keverjünk hozzá egy evőkanál bóraxot, két deciliter citromlevet és egy 1 liter melegvizet - ezzel a mix-szel minden mosható felület- a hűtő ajtajától a csempéig - tisztítható.
A
kőpadló felmosásához keverjünk össze két kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál bóraxot, két evőkanál ecetet, és ezt öntsük bele 5 liter vízbe.

Fertőtlenítőszerek

A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, így aminek nem árt a meleg, forralással vagy forró vízzel fertőtlenítsük.

A makacs, nehezen eltávolítható foltok ellen először próbáljuk ki a citromlevet. Ha semmi hatás, a nátrium- hipoklorit tartalmú szerek helyett a szakértők a hidrogén-peroxid vagy bórax használatát javasolják, amely azonos hatású, de kevésbé szennyezi a környezetet és az egészségre sem olyan ártalmas.

Konyha

Edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom, míg súrolásra konyhasót vagy szódabikarbónát ajánlunk.

A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredetű folt.

Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe töltött vízbe egy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.

A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthető is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.

 Fürdőszoba

Vízkő- és rozsdafolt eltávolításban a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé verhetetlenek.

Keverjünk össze 1: 1 arányban ecetet forró vízzel, és egy dörzsis szivaccsal súroljuk át a mosdót, a kádat, a csempéket. Ha az ecet savanyú szagát kellemetlennek találjuk, ugyanezt a hatást érhetjük el szódabikarbónás meleg vízzel: egy liter vízhez két-három evőkanál por adagolandó. Minél töményebb az oldat, annál nagyobb a tisztítóhatás.

Ahol már szabad szemmel, messziről is jól látható vízkőréteg alakult ki, oda töményen is önthetjük az ecetet, sőt, ha szeretnénk, hogy egy adott felületen stabilan megtapadjon az oldószer, keverjük össze az ecetet liszttel, és az így kapott pépet kenjük a csaptelepre és a zuhanyrózsára, majd egy-két óra elteltével, forró vízzel öblítsük le, végül száraz ronggyal dörzsöljük fényesre. Ha elégedetlenek vagyunk a csillogás-faktorral, egy deci víz és egy deci citromlé keverékébe mártott ronggyal javíthatunk a helyzeten.

A fajansz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg, és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán átdolgoztatni - reggel kelve, egyetlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a WC-csésze faláról. És persze ne feledkezzünk meg a WC-kefe gyakori használatáról se!

Az eldugult lefolyók ellen hatékony a következő - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.

A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán áthatni hagyjuk.

A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé

Ablak- és üvegtisztítás, tükrök, vitrinek

A fent említett felületeket nagyszerűen meg lehet tisztítani ecet és víz keverékével:
készítsünk pucoló-permetet egy rész ecet és négy rész víz keverékéből, öntsük egy szórófejes flakonba, és azt spricceljük az üvegre, majd újságpapírral - ne szöszölő, szakadó, málló papírtörlővel - töröljük szárazra, fényesítsük csíkmentesre.

Vízlágyítók

Vízlágyítóként régebben szinte kizárólag a környezetre káros foszfátokat használtak, amelyeket az utóbbi időben különböző, szintén káros kőolajszármazékokkal helyettesítettek. A jó megoldás a növényi eredetű szappan, amely nem okoz efféle problémákat.

Padló- és szőnyegtisztítók

Keverjünk össze két rész kukoricakorpát egy rész bórax-szal! Szórjuk egyenletesen a szőnyegre és egy óra múlva porszívózzuk ki. A foltokat töröljük át szappanos vízbe kevert ecettel.

Minden, ami fa

Kiváló fabútor és fapadló ápolószer a meleg tejbe mártott rongy. A bútoron keletkezett karcolásokra is van orvosság: a műbútorasztalos előtt próbálkozzunk csonthéjasaink termésével: a világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötétet dióbéllel dörzsöljük be; a rendetlen, felelőtlen vendégek poharai generálta foltokat pedig étolaj és 70 %- os alkohol 1: 1 arányú keverékével kezelhetjük.

Légfrissítő, ezüsttisztító-szer

Légfrissítő Forraljunk egy kis lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tegyük a fűtőtestre!

Ezüsttisztító-szer Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre!

Folttisztító (alap) Készítsünk masszát citromléből és szódabikarbónából, amit aztán 20 percig hagyjunk állni a foltos felületen. Ezután súroljuk át kefével!

Részletes folt tisztítás a mosásnál található.

 Mosás - Mosószertől a vasalásig

 

 

A mosószer    - Mosószóda

- Mosószappan

- Szódabikarbóna

- Ecet

- Citromlé

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő.

Ajánlott adagolás tehát: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.

Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.

Mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével készíthetünk, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.

A
szódabikarbóna
(nátrium – hidrogén - karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Patikában 200 grammos csomagolásban kapható.

Az
ecet,
fertőtlenítő -, és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A
citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használhatod. A természetben lebomlik.

 

A mosás          - Folt tisztítás

- Áztatás

                        - Adagolás

                        - Öblítés

                        - Szárítás

                        - Vasalás

Folttisztítás foltok szerint

Friss gyümölcsfolt

Áztassuk tejbe vagy savóba!

Vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából!

Fűfolt

Dörzsöljük glicerinnel a foltot!

Golyóstoll, tinta

Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal!

Izzadtságfolt

Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk!

Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni!

Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.

Kávé-, tea-, cola folt

Ecetes, majd normál öblítés!

Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!

Kakaófolt

A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.

Mustárfolt

Dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben!

Penészfolt

Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen!

Rágógumi

Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le!

Rozsdafolt

Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki!

Rúzsfolt

Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki!

Vérfolt

Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal!

Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!

Viaszfolt

Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt!

Vörösboros, sör vagy likőrfolt

Áztassuk bóraxos oldatban!

Zsírfolt

Forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát!

 

Áztatás Az "idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 ºC – on ) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!

Adagolás A mosóporok adagolási útmutatóikról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl.: mosószóda ) ez a mennyiség 50 ml-re is csökkenthető. Főleg, ha a foltokat előkezeljük, és áztatunk is!
A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel és a dob alján leülepszik. Ez akár 40 % - os veszteséget is jelenthet.
Hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és közvetlenül tegyük a mosódobba! Vagy oldjuk fel a mosóport, mielőtt a gépbe helyezzük.
Ha ugyanis mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Ugyan folyékony mosószerek és zselék esetében ezt nem kéne megtennünk, de semmi értelme vizet vásárolni és cipelni. Inkább otthon keverjük hozzá!

Javaslat: 50 ml mosópor + 50- 100 ml mosószóda vízlágyításra.

 

Öblítés A bolti öblítők bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: miattuk 20 %- kal csökken a textília nedvességfelvevő- képessége.
A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehér neműk illatos öblítése így többet árt, mint használ.

Ráadásul nem bomlanak le a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élő vizeket. Ezen kívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél.

Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítő szere.
Önts az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára higított 20 %-os ecetet! Ne félj, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamut holmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs anyag rugalmasságát.
Ha mindenképpen illatosítani szeretnél, kb 15 csepp illóolajat csöppents az utolsó öblítővízbe. (ennek mennyisége az illóolaj minőségétől is függ)

Szárítás Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsd a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert fertőtlenít és fehérít. Még az anyatejes csecsemő sárgafoltos pelenkáját is kifehéríti!
Ha a lakásban kell szárítani, igyekezz minél több vizet kicentrifugálni, kicsavarni a ruhából. Hamarabb szárad a ruha, és a fürdő sem nedvesedik annyira.

Vasalás A vasalást, ha csak lehet, helyettesítsd kímélő mosással, még gondosabb teregetéssel, és száradás után az azonnali hajtogatással. A vasalás időrabló és energiapazarló dolog. Nyáron használd a mosógépeden a centrifuga-stop programot, mellyel megkíméled a ruhákat a gyűrődéstől, s ezután vállfára akasztva „kilógják” magukat a pólók és az ingek.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 32
Heti: 51
Havi: 506
Össz.: 153 818

Látogatottság növelés
Oldal: Takarítás - Mosás - Folt tisztítás
JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA - © 2008 - 2018 - joozsa.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »